Sayfalar

29 Kasım 2012 Perşembe

Bugün Ne Giydirsem?(!)

Yeni bir düzenlemeyle okullara kıyafet serbestliği getirildi. Ne kadar güzel, ne kadar özgürüz değil mi? Hükümetteki badem bıyıklı kıllı zihniyetin son bombası efendim. Bu serbestliği getirmekte tek bir amaçları var fakat bunun nelere yol açabileceği hakkında hiç bir fikirleri yok. Belki de fikirleri de var ama umurlarında değil. "Bugün ne giysem" programındaki stresi ilkokul çağına taşımanın mantığı nedir? Gelir seviyesi farklı olan insanların çocukları arasında gruplaşma yaratacak bir ortam hazırlamanın mantığı nedir?

Bu yeni düzenlemeyle ulaşılmak istenen tek hedef öğrencilerin okullarda kapanmasını sağlamaktır.
Öyle güzel de zemin hazırlamışlar ki... Siz ilkokulda başı kapalı bir öğrenci görüp tepki gösterdiğinizde "E sizin çocuğunuzun da kıyafeti serbest?" diyebilecekler. Kendilerini garantiye alıyorlar bir anlamda. Ağza bal çalma resmen. "Erkek öğrencilerin saç uzunluğu da serbest"... Lutfettiniz... Saygının saç uzunluğuyla ölçülmediğini yeni anlayıp, uzun saçlı öğrencilere "Bu ne saygısızlık!" diye tepki göstermenin, cezalandırmanın saçma olduğunu yeni mi fark ettiniz? Ve bunu da amacınıza meze yapıyorsunuz?

Eğri oturup doğru konuşalım arkadaşım... Olan var olmayan var. Asgari ücretle geçinip çocuğunun okul ihtiyaçlarını kıt kanaat karşılamaya çalışan var... Sen kıyafeti serbest bıraktığında bu çocuklar "Şu ne giymiş?", "Markası neymiş" gibi aptal saptal gruplaşmalara ve birbirlerini yargılamaya başlayacaklar. Kişiliklerinin oluşmaya başladığı bir dönemde çocukları böyle bir ortama mı sokacaksınız? Olayın bambaşka bir yönü de var. Okul üniforması bir anlamda öğrenci kimliğidir. Şöyle ki; yarın okul çevresinde olumsuz bir davranışta bulunsa biri, okuldan kaçsa ve girmemesi gereken ortamlara girse, tam tersi okula girmemesi gereken insanlar girse bunları nasıl ayırt edeceksiniz? Okulda bir öğretmene gıcık olsa bir ergen ve kısmen genç gösteren bir tanıdığına şikayet etse... O da cebinde bıçak gelse okula ve öğretmeni bıçaklayıp aklısıra intikam alsa... O kişinin okula girerken öğrenci olmadığını kim bilecek? Öğretmenler; çocuklar aydınlansın diye uğraşıp, zihinlerini açmaya uğraşırken kimileri tam tersine başlarını da kapatmaya çalışıyor!

Kimse kusura bakmasın! Bir eğitim kurumuna başörtüyle girme serbestliğinin her zaman karşısındayım! Her yönüyle saçma sapan bir uygulama ve asıl amaç başka... Umarım gereken tepki gösterilir ve insanlar bu yanlışa düşmezler...

34 yorum:

  1. dindar değilim ama neden bi eğitim kurumuna başörtüyle girilmesine karşısın aslında ben kapanmanın kalple alakalı olduğunu düşünüyorum yani kalbi kötülüklere yanlışlara kapatmak gerek önce yani ben inancımın gereklerini yerine getirsemde kapanmam..
    ama gerçekten böyle yaşamak inancını yaşamak isteyen insanlar varsa..?
    kaldı ki ne kadar yasak o kadar tatlı dimi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Bir şey ne kadar yasaksa o kadar tatlıdır ve rağbet görür evet. Ama ben bir eğitim kurumunda, özellikle ilkokul çağında kendi kararlarını tam olarak veremeyecek yaşta bu zorunluluğa karşıyım. Seçmeli Kur'an dersinin gerçekten seçmeli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Zorunlu seçmeli kadar saçma bir ifade olabilir mi? Seneye tamamen zorunlu olacak emin olun. Kimin neye inanacağına ne hakla karar verebiliyorlar? Hani özgürlük? Hani sizin de bahsettiğiniz inancınızın gereği hoşgörü? Ben bundan bahsediyorum ve evet sonuna kadar karşıyım.

      Sil
    2. zorunlu seçmeli seçmeli bir dersi tercih etmek değil mi?
      sadece kuran dersi alanlar kuran dersinde kapatabilecekler yani..
      ben fikir özgürlüğü anlamında düşünüyorum yani farkındalıkla inançdan, ilkokul çağında değil evet ama üniversitede yasaklar olmamalı.
      siyasi anlamda bakarsak hemfikiriz yavaş yavaş iranlaşıcaz farkında bile olmadan..

      Sil
    3. Değil malesef. "Seçmeli" mantığına ters oluyor zorunlu olunca. Eğer bir ders seçmeliyse, çocuk özgürce istediği dersi seçebilmeli. Kur'an seçmesi zorunlu olmamalı...

      Sil
    4. kuran dersini seçer seçmez öyle bi zorunluluk yok ki abartıyosun biraz galiba..

      Sil
    5. Abartıyor muyum? Bakan'ın böyle bir açıklaması bile var. Ayrıca Kur'an dersini seçen bir öğrencinin kapanmadan bu dersi almasına izin vereceklerini mi düşünüyorsunuz?

      Sil
  2. başını aç medenisin başını kapat yobazsın öncelikle bu düşüncenin yıkılması gerekiyor, bu nokta da size katılmıyorum. Ama diğer konu evet ilkokul çağındaki çocukları bile stil sahibi olmaya yönlendiren zamandayız, kötü bir batı kopyası sadece, İnsanların sadece giyim tarzına göre yargınlandıkları bu zamanda ilkokul çağından başlayıp ergenliğe kadar süren zorunluğu eğitimde çocukların psikolojileri kesinlikle olumsuz yönde etkilenecektir. Alan var alamayan var, birçok gencin dışlanma, yargılanma, alay edilme ile karşılacağını düşünüyorum. Tek tip giysi bütün bunların bir yerde önüne geçiyordu. Talebe ile sokaktaki okumayan insan arasında hiçbir fark kalmayacak, herkes rahatça okula girip çıkabilecek ve bunu ayırt edemeyecekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler yorumunuz için. Evet bu konuda farklı düşünüyoruz. Ama diğer söylediklerinize ben de katılıyorum.

      Sil
  3. Öncelikle hiç aklıma gelmeyen bir noktayı da düşündüğünüz için tebrik ediyorum. Şöyle ki, öğrenci forması bir kimliktir gerçekten de, yani bu çocuk okuldan kaçsa filan, üzerinde okul formasıyla bulunması daha kolay olur,gözeçarpar,bir şey başına gelse insanların aklında daha kolay kalır,ya da başına bir şey gelmesini önler.

    Benim için daha büyük bir sakınca da başı kapalı kızlarla, başı açık kızlar arasında kendiliğinden oluşacak konuşmalara: Şöyle ki, sen niye başını kapatıyorsun? - kapatmazsam cehennemde yanarmışım!! Hadi bakalım! 6 yaşındaki, 7 yaşındaki veya 10 yaşındaki bir kız çocuğu eve gidip, akşam olup yattığında kabus görecek başını örtmediğinden yandığını görecek belki! Korku temelli bir dindir bu. Kapalılar, açıklar için 'dinsiz' 'ateist' filan diyecekler. Allah emrettiği için kapatıyorum diyenler, ötekilerin Allah'ın emirlerine uymayan çocuklar olarak görecekler. Tamamen İKİYE AYRILACAKLAR..ötekileştirilme ortaya çıkacak hem de DİNDAR - DİNSİZ olarak. Bu çok tehlikeli bir gidişattır. Sonuçta başı açık olanların ÜZERİNDE BİR BASKI OLUŞACAK. Kendiliğinden değil o baskıdan sanki kendiliğindenmiş gibi öteki çocuklar da kapanacaklar. Akılları karışacak velhasıl..ben dinsiz miyim? Ben Allah'sız mıyım, ben ateist miymişim anne! Çok şeyler olacak!...

    Bugün ne giysem de tabii bir başka konu!Dediğiniz gibi parası olan marka şeyler giyecek,olamayan giymeyecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim yorumunuz için ve sonuna kadar katılıyorum düşüncenize.

      Sil
    2. kuran dersinde kapatacaklar zaten dün haberlerde dinledim ve özellikle dikkat ettim sadece kuran derslerinde isterlerse kapatacaklar..
      neyse fazla uzadı galiba muhabbet haberleri açıp tekrar bi izlemek lazım..

      Sil
    3. İşte benim de söylemeye çalıştığım bunun sadece o dersle sınırlı kalmayacağı. Amacın alttan alta bunu yaymak olduğu... Neyse daha fazla uzamasın madem...

      Sil
    4. Kur'an dersinde neden kapanıyorlar canım? Belki bu çocuklardan birinin ailesi ateist ve çocuğunun din derslerine maruz bırakılmasını istemiyor. Belki bu çocuğun ailesi ateist olmasa da çocuklarına o yaşta basmakalıp düşüncelerin empoze edilmesini istemiyor, ona kendi seçimini yapma hakkı tanımak istiyorlar.

      Her yaz, köyde olsun şehirde olsun Kur'an kurslarının açıldığını görüyoruz. İsteyen aile göndersin çocuğunu. Dini özgürlük varsa eğer neden her çocuk aynı dini kitap üzerinden eğitim görsün? Neden o kitabın öğretilerine bağlı kalma zorunluluğu duysun?

      Konu da kapanmış ama gaza geldim o.O

      Sil
    5. Konu kapanmaz..:) Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  4. Bu uygulamayla okullara kimin gireceği belli olmayacak, öğrenci mi, terörist mi, başka bir okuldan başka birine garezi olan biri mi girecek belli değil ben bu anlamda doğru bulmuyorum bu kararları, size katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle malesef. Çok teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  5. ben de böyle düşünüyorum, çok haklısınız..

    küçükken biz de serbest kıyafetle gitmek isterdik ama olayı tüm yönleriyle düşününce çok farklı yerlere gidiyor, dediğiniz gibi.. bücürükveben'in düşüncelerine de aynen katılıyorum..

    Kıyafetlerden önce eğitim öğretim sistemi düzenlenmeli.. Çocuklar yanlış ya da eksik bilgilerle doldurulmamalı.. Cahillik olmadıktan sonra kimse kimseye neden başını örtüyorsun veya örtmüyorsun diye sormaz zaten..

    "Zorunlu seçmeli ders" komikliği ayrı bir konu.. kimse kusura bakmasın ama yeni nesil ve bir sonraki nesilden zerre kadar ümidim yok.. herkes günlük telaş ve boş işler peşinde..
    Fikri olan, sanat yapmaya çalışan veya yetenekli olan insanlar desteklenmiyor ki.. Gelişmenin "g" si yok yani.. tamamen gerileme ve kölelik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum düşüncelerinize... Çok yazık. Çok teşekkür ederim yorumunuz için de.

      Sil
  6. Başörtüsüne karşı bu kadar önyargılı ve yasakçı olmanıza anlam veremedim. Ayrı ayrı tüm başörtüsü takanları tek bir kefeye koyuyorsunuz.Ben üniversite yıllarında "sadece kendimi farklı göstermek için başörtüsü takıyorum" diyen bir mimarlık öğrencisi tanımıştım.

    Diğer tespitlerinize katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için. Başörtüsüne karşı önyargılı ve yasakçı olmam, eğer eğitim kurumu anlamında soruyorsanız yukarıdaki sebeplerden ötürü. Ancak diğer sebep ise inançla ilgili kişisel düşüncelerden ötürü diyelim. Bahsettiğiniz örnek çok acı bence. "Kendimi farklı göstermek"... Aciz bir şey bu bence. Bir insan kendini olmadığı bir şey gibi göstermeye çalışıyorsa hiç bir şekilde kendiyle barışık değil demektir. Ve çok kötü bir durum bence.

      Sil
  7. Düşüncelerinize hiç katılmıyorum ve baş örtüsü ile ilgili varsayımlarınız cidden üzücü düşünceler ! Minnacık çocuk o yaşta markanın imtiyaz olduğunu düşünüyorsa onun ailesinde zaten iş bitmiştir isterse her gün bambaşka markalar giyinsin, birde badem bıyık kıllı zihniyet nasıl oluyor ? Güvenlik problemmiş diyorlar, okula silah getirip arkadaşıyla şakalaşıp vurup öldürenmi dersin, aşkını hocasını vuranmı dersin, biz üniformayla okulu gayet güzel kırardık ve bir kezde kolumdan tutup nereye diyen çıkmadı !! Çocukları asker gibi giyindirip sıraya dizmekle aşılanmaz eğitim aşkı, zengin çocuğu devlet okulunamı gidiyor hem, sokakta patlak ayakkabıyla mahalle maçına giderken diğer arkadaşı en son model halısahalarıyla gayet şık goller atıyor, ozmn diğer çocuk ezilmiyormu ????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılmıyorum düşüncelerinize. "Badem bıyıklı kıllı zihniyet" şuanki hükümet örneğinde olduğu gibi din'i sömürerek insanları kullanan, cemaat mantalitesiyle ülkeyi satan, üslümanlıkla zerre alakası olmayan sapık zihniyettir. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  8. Ben yazdıklarınıza katılıyorum. Evet bu değişikliğin ne amaçla yapıldığı da açık. Ben de neyin ne olduğunu bilmeden, küçücük çocukların şu veya bu şekilde bir şeylere özen(diril)mesine karşıyım. Bu saçmalıkların özgürleşme adı altında yansıtılmasına da karşıyım.

    Ben okul formasını da savunmuyorum. Kimin ne giydiği zerrece umurumda değil. Beni düşündüren, endişelendiren şey düşünce biçminin ne yönde şekillendirildiği.

    Ben çocuklara eleştirel düşünme yetisinin kazandırılmasını, farklı bakış açıları edinmesinin sağlanmasını istiyorum. Bence eğitim dendiğinde bunlar üzerine çalışılsın, bunlar konuşulsun. Ezberci mantığın üstesinden nasıl gelinir, lise laboratuvarları nasıl geliştirilir, öğrencilere nasıl kaliteli eğitim verilir o tartışılsın.

    Bu ülke zaten her zaman şekilci bir bakış açısıyla, oraya şu şekilde buraya bu şekilde girmeli miyiz'i konuşmuş, biçmi değiştirirken içeriği es geçmiştir. Benim söylediklerim kıyafet serbestliği ile sağlanacaksa amenna. Ama bu "serbestlik" adı altında küçücük çocukları koca baş örtüleriyle göreceksek eksik kalsın.

    YanıtlaSil
  9. bir zamanlar köprüyede karşı çıkmışlardı.. ''tepki gösterdiğimizde savunma amaçlı diyorsun'' sananneki milletin nasıl giydiğinden.. siz kendinizi çokmu akıllı zannediyosunuz..

    YanıtlaSil
  10. Marka kıyafetler konusunda size çok katılıyorum
    Ama başortumu çıkarıp sınava çok girdim ve çok rencide edici bi durum
    DüşNsene sana kapıda uzerındeki bişeyi çıkarttırıyorlar
    Sadece düşün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler cevabınız için. Farklı görüşlerin tartışabilmesi, görüşlerini söyleyebilmesi çok önemli. Marka kıyafetler evet, ama diğer konuda size katılmıyorum. Düşünmediğim bir konu değil. Hatta bu tarz düşüncelere sahip insanların da olduğu bir ailede büyüdüm. Ve detaylı bilgim olduğunu düşündüğüm bir konu. Ben okul olur başka bir kurum olur, kurallara uygun hareket edilmesinden yanayım. Yani orada başörtüsünün çıkartılmasının istenmesi benim için atkı çıkarılmasını istemesiyle aynı. Çünkü o sizin özeliniz, sizin inancınız.. sadece sizi bağlar. Dolayısıyla bir kurum bu nedenle kurallarını esnetmek durumunda değil. Bu başka inançlar için de geçerli. Atıyorum benim inancıma göre kafamı kazıtıp sembol çizmek, sakalımı göbeğime kadar uzatmak vardır? Eğer o kurumun kurallarına ters bir durumsa tabii ki bu engellenir. Bunu kişisel almamalısınız. Teşekkürler.

      Sil
  11. Okullarda kıyafetlerin serbest olmasını ben de doğru bulmuyorum.
    Fakat bunu getirip çoğu mesele de olduğu gibi başörtüsüyle bağdaştırmak bence doğru değildir.Daha doğrusu tek yönlü bir bakış olur...Çocuklar okulda başörtüsü takıyorlarsa dışarıda da takacaklar.Bu toplumsal açıdan nasıl bir problem oluşturabilir ki?Toplumsal ya da demokratik açıdan neyi zedeler?Bu ülkenin muhafazakar kesiminin bağnaz ve kapalı bir bakış açısına sahip olduğunu düşünmüyorum.Artık eskisinden daha çok demokrasiyi anlamış bir muhafazakar topluluk var önümüzde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için, ama size de katılmıyorum. Muhafazakar kesimin gayet bağnaz bir mantaliteye sahip olduğunu düşünüyorum.. Bu bana göre gelişmenin ve ilerye gitmenin önündeki büyük engellerden biri.

      Sil
    2. Yanıdınız için asıl ben teşekkür ederim.Bence bazı şeylere çok yönlü bakmamız gerekir.Muhafazakar dediğimiz kesim çok büyük bir kesim.Ve bu kesim şimdiye kadar çok sömürüldü.Oktulmadılar,sorgulayamadılar.Bir çok konuda İslamın onlara farz kıldığı ilimden geri kaldılar.Dolayısyla bu da insanlarda bir önyargı oluşturdu.Ama şu anda böyle değil.Artık bazı şeyler aşılmaya ve İslamın özünde olan ilme,sorgulamaya ve o kara cahilliği yenmeye başlıyorlar.Çevrenizde tam tersi olan insanlar olabilir ki benim çevremde de var.Fakat bu gelişen kendini geliştiren bir muhafazakar topluluk gerçeği değiştirmez.

      Sil
    3. Buna şöyle bir cevap veriyim. Muhafazakar kesim nasıl sömürüldü bana anlatır mısınız? Tam tersi sömüren kesimdi bana kalırsa. İnsanların inançları kullanılarak milyonlar dolandırıldı ve hala da dolandırılıyor. Cennetten tapular satıldı bu ülkede. Yok fetocusu yok bilmem kimcisi, şeyhlere inanır onlardan medet umar oldu insanlar. Kendini mehdi ilan etmeyen bi bizim mahallenin bakkalı kaldı. İslamın bahsettiğiniz ilminden nasıl geri kaldı ki insanlar? kim engelledi onları? Zorla açılmadı mı kuran kursları her yaz? Zorla gönderilmiyor mu hala bir çok çocuk? Ben bu bahsettiğiniz gerçeğin olmadığını düşünüyorum. Bu söylediklerim asıl gerçek.

      Sil
  12. Siz kendiniz söylediniz zaten nasıl sömürüldüğünü.Anlatmama gerek var mı?İnsanlar inançlarını kullanarak ortaya çıkan kendini muhafakar veya müslüman sanan ama aslında zerresini taşımayan insanlar tarafında sömürüldü.İnsanların dini inançları yanlış yönlendirildi.İnsanlar inandıklarını sorgulayamadılar.Hep söylenmiş şeylere inandılar.Kuran kurslarına gittiler.Ama açıp bir ilmihal ya da Kuran-ı Kerim meali okumadılar.Yani hep müslümanlık eksik yaşandı.Hala bazı yanlış uygulamalar yaşanabilir.Ama bu tüm topluluğu kapsayamaz dediğim gibi buda gelişimin önüne engel değildir,zamanla daha da düzelecektir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu açıdan söylüyorsanız evet. Müslüman olarak geçinenler sömürdüler zaten. Ki müslümanım diyen çoğu insan da Kur'an'ın ilk emrini dahi yerine getirmiyor ve okumuyor. Sadece kulaktan dolma yalan yanlış bilgi. Saçmalık.. Okumak gerekiyor. Sadece çok okumak...

      Sil
    2. Evet ortak noktalarda buluşabilmek güzel.Dediğiniz gibi okumak gerekiyor.Anlamak,sorgulamak,hoşgörüyle ve sevgiyle bakabilmek gerekiyor.İslamın bize emrettiklerinden birkaçı da budur aslında güzel ahlak ve ilim.
      Birbirimize önyargıyla bakmadan değerlendirebilmek ve ortak bir payda da buluşabilmek gerekiyor.Ben şahsen umutluyum her şeye rağmen ,Allah'dan dileğim Türkiyenin o güzel günlerini hep birlikte görebilmek.

      Sil