Sayfalar

3 Ocak 2013 Perşembe

Portakalı Soydum...

Bugün "Şeker Portakalı"Yla ilgili haberi okumuşsunuzdur. Bir türkçe öğretmeni "Şeker Portakalı" kitabını öğrencilerine ödev veriyor. Fakat bir veli bu kitap ödev verildiği için, kitabın içinde Türk örf-adetlerine uygun olmayan ve argo bir içerik bulunduğu gerekçesiyle öğretmeni şikayet ediyor. Ve bunun üzerine bizim kültür seviyesi muhteşem(!) Milli Eğitim Bakanlığımız öğretmen hakkında soruşturma açıyor. Bir diğer örnek de İzmir'de yaşanıyor. Steinbeck'in ünlü "Fareler ve İnsanlar" kitabının bazı bölümleri İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından sakıncalı(!) bulunuyor...

İşin en ilginç tarafı bu 2 eserin de Milli Eğitim Bakanlığının önerdiği "Okunması Gereken 100 Temel Eser" listesinde yer alması. Hem öneriyorsun okunmalı diye hem de sakıncalı bulup okutan öğretmen hakkında soruşturma açıyorsun... Benim çocukluğumun en güzel ve benim için en değerli kitaplarından biridir "Şeker Portakalı".

Ülkedeki yozlaşma tavan yapmışken, televizyonlar rezalet durumdayken ve yalnızca şiddet, seks ve tüketim pompalanırken, çocuklar için hazırlandığı iddia edilen programlar bile annelerini kesen, sokak ortasında karısını bıçaklayan nesiller yetiştirmişken, 15 yaşında kız çocukları istemedikleri kişilerle evlendirilip akrabaları tarafından tecavüz edilince namuslarının kirlendiğini düşünen yaratıklar tarafından töre gerekçesiyle öldürülürken... Tüm bunların yaşandığı bir ortamda siz bu kitapta geçen kelimelere "argo" diyorsanız kimse kusura bakmasın ama bu kitap böyle bir ortam için yukarıdan indirilmiş kutsal kitap gibi kalır.

Devletin başındaki ucube zihniyetler dini sömüre dursun, sanatı engellemeye çalışsın... Yedirmezler size o portakalı!

11 yorum:

  1. demek ki kürklü venüs yada grinin elli tonunu okusalar vay halimize

    YanıtlaSil
  2. Keşke veli simdi değilde çocukken okusaydı Şeker Portaakalı'nı....... Benim içinde şeker portakalının çok ayrı bir yeri var. Roman okumaya başlama nedenimdir, annemin hediye ettiği bu kitap.

    YanıtlaSil
  3. Bu zihniyet yakında nutuk da içinde şiddet içeriyor diye engelleyecektir.

    YanıtlaSil
  4. Bunların amacını hala anlamış değilim ben ya...
    Ulan daha dün 12 yaşındaki çocuğun elinde Ahmet Altan'ın Aldatmak kitabını gördüm. Şeker Portakalı'ndan ne istersin?

    YanıtlaSil
  5. Şeker portakalı'nın neresi müstehcen gelmiş; şeker mi portakal mı? küçük zezenin dayak yiyor olmasının şiddete karşı, duyarlı büyüklerimiz tarafından çocukları olumsuz etkileyeceği düşünülmüştür dicem ama bence dayağın kıçına atılıyor olması zararlı bulunmuştur. Heidi desen dağda bayırda gezip, elin çobanlarına takılıyo. Pollyanna sakatlandım bahanesiyle kucaklarda dolaşıyo. Pinokyo yalalncının teki. Ne okuyacak bu çocuklar bilemedim ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler bu güzel yorum için.. Kibritçi kız'da sokaklara düşüp orospu olmuştu zaten onların gözünde...

      Sil
  6. gerçekten anlamıyorum duyunca tepem atmıştı benim de. şuan ise hiç şaşırmıyorum gayet de olması normal bişey. Tecavüzün rızayla olduğu bir ülkede bu güzelim kitaplar da müstehcen bulunur.

    YanıtlaSil
  7. Milli eğitim müdürleri gerçekten bu işler için yarar.Gerçekten de sadece bu işleri çok çok güzel yapar.Diğer eğitimle ilgili işler ise öylece bekler,bekler,velinin ağzına bakıp öğretmeninin ağzına tükürmeye kalkar.Kendi yüzüne sıçrar kimi zaman.Hele bir de küçük yerlerin kaymakamlarını görseniz.Adamlar okula gelir sanki bir kral,bir zaman nerden estiyse bize bakıp ben siz öğretmenlere mecbur muyum diyen kaymakamı da görmüştüm,neden bu sözü söyleme gereği duydu hala bilmem.
    Milli eğitim olarak daha bundan ötesini görmedim,20 yıllık bir öğretmen olarak.Hiç şaşırmadım .Bu yüzden kapısından içeri adımımı bile atmam.Yıllardır da işim düşmedi çok şükür.Bu müdürcağız hiç durmamış,Fareler ve İnsanlar'ın hepsini okumayıp sadece bir ergen gibi o biçim bölümlerini okumuş.Gülelim mi ağlayalım mı bilmem.Tüüüü senin yüzüne mi desek.Yıllar oldu bu kitapları okuyalı,benim aklıma niye gelmiyor o biçim yerleri diye cık cıklamalı mı,öfff bunaldım.ya işte sıkışınca öğretmeni kötüleyip küsümseyenlere bu herifler kapak olsun.Bir günü eğitim adına boş boş geçirenler ,artık kült olmuş kitapların o biçim yerlerini arıyor ülkemde.O kitap yüzünden bile öğretmeni şikayet eden veliiiiiii,evde alâsını diyor ,alâsını yapıyor.Tecrübeyle sabittir.

    YanıtlaSil
  8. Kfam duruyor bu yaşananları duyunca, inanmak istemiyorum. Ben nerdeyse çocukluğumda okudum bu kitabı, sonra büyüyünce tekrar okudum. Öyle etkilenmiştim ki. Herksesinde okuması gereken iki kitap bunlar.
    Hem okunması gereken 100 eser arasına al, hemde yasakla. Noluyoruz ya, bu nasıl bir çelişkidir.

    YanıtlaSil
  9. dünyanın çivisi çıkmış arkadaş . Sen herkese küfürler yağdırıp dururken , zezenin kıçına tekme yemesi mi batıyor afedersin ? kıçınada yer ç*küne de yer.Bu bir kitaptır.Kitaplar sanattır.Sanat ta ülkenin atar damarıdır.Tek tek sanatları çıkarıp dünyayı siyaha mı boyamak istiyorsunuz anladım gitti. Şekeri de portakalı da ayrı değerli olan bu kitabı yeri gelince çocuklarıma bizzat okutacağım.

    YanıtlaSil